Tuesday, June 30, 2009

Debat PDSZA


Pada 25-28hb Jun baru-baru ini, satu pertandingan Piala Debat Sultan Zainal Abidin (PDSZA) telah diadakan. Kali ini, setelah penyertaan aku dalam pertandingan debat FOMCA di UTHM pada 20-21 Jun sebelum ini, aku meyertai pula Pertandingan Debat PDSZA kali ke 9 baru-baru ini, walau bagaimanapun,bukanlah sebagai peserta, tetapi lebih sebagai pemerhati.

Mungkin aku pergi dalam keadaan keletihan, namun demi semngt perjuangan, aku teruskan demi membantu dan menyokong adik-adik junior yang meyertai pertandingan pada kali ini.Seperti kebiasaan, PDSZA adalah satu pentas bagi pendebat-pendebat baru yang mula menapak di arena perdebatan.PDSZA ini dianjurkan bermula pada tahun 2001 dan UiTM Dungun menjadi tuan rumah pada setiap tahun.Seperti biasa pertandingan ini melibatkan kategori B.Melayu & B.Inggeris.

Apabila menyingkap kembli sejarah tahun 2008, kami pasukan UDM telah berjaya berada di pestas akhir, walau bagaimana pu sekadar mendapat Naib Johan setelah tewas dengn UiTM Machang dengan usul "Ketuanan Melayu: Yang Sudah Itu Sudah"..Ingat rakan seperjuangan aku Ahmad, Atiqah dan x lupa juga Aini.eTrlalu bnyk kenangn dan penglamn.Maklumlah, waktu itulah kami baru mula mengenal dunia debat dan langkah permulaan kami dalm arena ini.

Bagi tahun ini kategori B.Inggeris UDM telah berjaya masuk ke Separuh Akhir..Bagi kategori B.Melayu agak sedikit kecewa, namun tidak mengapa, tapi aku rase sangat bangga. Sebagai pemerhati sejak bengkel latihan sehinggalh selesai tamat pertndingn, timbul rase perasaan kagum aku terhadap adik-adik junior aku yang mmpunyai semngt 'team' yang luar biasa.

Ini membuatkan aku tefikr kembali, kekuatan sebuah kumpulan itu akan kuat apabila kita ini saling memerlukan,Bukanya nafsi-nafsi. Aku dapat lihat usha dan keyakinan mereka.....Masyaallah,,,membuatkan aku rase cukup berbangga dengan semangat adik-adik ini, mungkin jarang untuk aku lihat keadaan dan ukhwah sebegini..Biaselah, setiap keadaan mungkin berbeza. walau pun mereka juga ade merasakan kesal kerana tidak dapat mencapai thap yang dpt dibnggakan, tapi akusentiasa mengingatkan mereka, usha pnting, kekurng dan kelemhn perlu diperbaiki. Jangn sesekali berputus asa..

Setelah dilakukn sessi luahan dari hati ke hati...akhirnya aku bertanya"Nak teruskan perjuangan ni?" lalu mereka berkata"Kami akan teruskan perjuangan ni kak.Kami x kan putus asa.."...ya Allah!,....terharunya perasaan aku..terasa sebak hatiku...Bangga melihat semngt dan keyakinn mereka...Sunggh ! smngt luar biasa yang ku peroleh sepnjng aku dalam arena ini..Justeru ia telah memberika aku semngt yang baru dalam diri ini, untuk bersama-sama berjuang....'Debat Nada Keyakinan, Nadi Kepimpinan"

Di sini, ku titipkan gambar buat tatapan semua sebgai menghrgai perjuangan mereka..

Syabas & Tahniah wahai adik-adikku....

Match 1Match 3


Match 2Match 6