Wednesday, May 28, 2008

Friday, May 23, 2008

PISZa

Ni mase malam dinner dgn peserta2 PISZA(dr blakng kiri: farah,adeq,halwa,aini,me,
dr dpan kiri : ahmad, abng syahmi(jurulath kitorang,a.bob n Ong)


Mungkin entry baru aku ni aku lambat post..coz wyerless payah tol nak dapat…2 hari lepas aku baru balik dari pertandingn debat Piala Sultan Zainal Abidin (PISZA) debat untuk u dibahagian pantai timur..kebanyakkan yang dihantar adalah junior dalam debat…peserta UDM yang dianar, aku,adeq (tiqah) , Ahmad n Aini…Cam beselah posisiaku as yang ke-3..Pembidas.Adeq Timbln n Ahmad Perdana Menteri or Ketua pembngkang n Aini as reserve..Fuh!!!!... hari yang sangt menyeksekan n juga hari yang bagi banyk aku pengalamn…I love it and also I hate itI don’t know what I want to tell bot my feeling there…Alhamdulillah, ade 5 pusingan awal kami menang 3…aku yang x berape nak sukenye, untuk debat kali ni usul dibagi adalah on the spot..pergh!!!...30 minit bagi bincang , pastuh nah !...Debatlah…bayangkan 30 minit discuss n plan strategy…But u know what, its not good enough for me , even though menang 3 kali untuk 5 saringan..and kebanyakkannye, bile judges bagi pandangan, kate mereke, sash nak tntukan sape menang..coz masing2 layak menang n masing2 layak kalah…u know wat dats mean?...maknenye kami masih ade banyak lagi kelemahan….x nafikan setiap daripada team aku ade dapat ‘pendebat terbaik’, including me..tapi actually masih lagi banyk kelemahan…pas abis 5 saringan, aku tggu keputusan untuk tahu sape layak ke suku akhir….waktu tu, aku sorangje yang ade kat dalam dewan ‘roll call’ tuh…terpinga-pinga aku carik team aku n supporter x datang lagi..aku tunggu keputusan sendirian …Macam orang bodoh…huhuhuhu…Terkejut beruk aku tahu kputusan tuh,,, Kitorang berjaya ke separuh akhir…Ya Allah…!!!!macm x caye…Ahmad plak datang lambat… yang ade mase tuh, a.din je..ape lagi…memng merah muke a.din sebab marah giler..takut aku tengok..cuak dah….huhhuu..ape pun perjuangan diteruskan….suku Akhir lawan UMT, kemenangan berpihak pada kami.sepruh akhir aku lawan IPSM…saat yang mendebarkan jugak…x sangke…lawan dengan IPSM kami jadi kerajaan,, Usul berbunyi “Jiran Kita Tak Sedar Diuntung”…Pergh…Kami bawak jiran kta tuh kami rujuk pada Singapura…Mase berdebat tuh, bile PM (Ahmad) bkak je konsep, kelam kabut aku tengok IPSM..ape taknye, mugkin die x target kitorang rjuk pd 1 negare je kot…Kejam sangat kekitorang ha???....mmmmm,,………..entah ar..aku tengok depe sibuk tka posisi…kitorang plak kelam kabut jgak…aku ni dahla lampi ckit otaknye nak berpikir… aku gagahkan jgak otak aku ni spaye berfungsi…akhrnya keputusn berpihak pada kami dengan juri 3:2..margin 1.33…memang menang tipis..Masuk akhir, tajuk plak Ketuanan Melayu : Yang Sudah Itu Sudah”..tajuk yang aku paling menyampah…performance aku memang teruk… Hish..Memalukan UDM je…Mintak maaf aku pohonkan pada sume…Mungkin kekalahn tu, gare2 aku coz x jalnkna tnggungjwab denagan baik…Ape lagi..Turun je pentas… menangis aku…Aku pelik…Rase seumur hdup, itulah paling teruk n paling mamalukan….Tapi aku anggap pengalamn.,..tanpe pengalaman , mungkin aku x banyak belajar untuk perbaiki diri…Macam mane pun jauh disudut hati masih lagi ad erase kekecewaan dan sedih…Bukan kecewe kerana kekalahan..tetapi performance aku yang paling baik…Aku kene perbaiki diri aku…banyak aku kne buat untuk lebih maju dlam dunia debat nih..mase lepas abis final tuh, kami kmi minyak komen dari juri yang jgak adalah raja debat n menjadi idola bagi setiap pendebat..Komen die mem kow2!!!Memang menusuk di hati…Lepas ni aku kne kaji diri aku balik…Untuk jadi pembidas yang baik dan mahir, aku belum lagi layak…walaupun sblm ni pernah dapat anugerah pndbat terbaik, itu bkan bermkne aku ni da ckup terbaik…Aku belum puas…Pas ni aku kne nilai diri aku balik…Pada awal gi PISZA, kami x letakkn harapan menang, belajr n timba pengalaman tuh paling penting…Rezeki Allah nak bagi smpai k final , Dia yang tentukan…Mcam mane pun perjuangan debat harus diteruskan..Aku kne banyak study balik…Aku kne byk perbaiki diri…1) Aku kne baljr lbih tenang bile berdebt2) Aku xle bergantung pd text..so, otak aku kne gerak dgn aktif utk berfikir ..Yang pasti kne tenang.3) Setiap kali perform aku kne faham konsep orang dengan jelas..baru tahu nak bidas..beselah..posisi selalu third…tukang bidas aje lah…4) Aku kne pastikan, perkara utama yang aku kne bidas adalah akar pokok.bukan takat dahan or ranting or wat ever….kne akar..5) Aku kne banyk wat latihan untuk putar belit fakta…huhuhuhu..bahaye tak wat gituh ek?????ah! xkesahla…aku kne belajar..yang pnting jagn perkara tuh, lari dari syariat Islam…Nauuzubillah…X nak aku…Ya Allah…lindungilah aku..6) Aku kne rancang n susun strategy baru…Pas ni kne lbih cool…N you know what???aku n my team ade jumpe dengn ‘Raja Debat’, die judge mase pertndingn akhir…kitorng pnggil abang Daud..mint KOMEN.Pergh…kate2 die memng pedas…Die kate, nak jadi pendebat yan baik,kt kne banyk membaca..Debat, bkan setakat pandai bercakap je, tapi kne pandai berfikir..brain must together with the critical thinking..Die kate, ape2 pun bermula, mesti kne banyk membaca..Dalah aku ni jarang membaca..Tapi bile ingat balik, aku kne gak ushe untuk perbaiki diri..tobat lah..dalah kat pentas akhir aku ni cakap ngarut…main hentam je aku..naik je pentas..tibe2 macam orang bodoh..plek gak…macm terawang2…mngkn first time aku masuk pentas akhir wakil universiti..aku kne gak berushe..paling penting banyak membaca.. x rugi aku banyak baca.banyak baca lagi banyak pengetahuan aku dapat…

Saturday, May 10, 2008

Release2!!!


3 hari lepas men bowling, memg best..enjoy sungguh..dah lame x happy cam ari tuh..memg men sungguh2.y paling best , aku menang beb..selaku kak long...dats fair wat!!.. adik beradik lawan adik beradik..kak long. kak ngah, kak cax, kak chik n adeq..mase turn aku men tuh, aku dapt jatuhkan sume pin tapi problm skrin tuh, aku x abiskan pin..x paus hati sungguh...ape agi,,panggil lah abang yang jage kat situ..seb bek die btulkan..happy yang tadinya terencat, sambung balk..heheheh :).. pas men bowling g shopping plak...adik2 aku nak beli barang,,aku beli buah jer...n paling aku x lupe beli baju untuk anak-anak buah aku...rindu kat depe...huhuhuhhu..:(..ari tuh memng letih... dalah lapar...dpe pun lapar gak..dpe ajak makan tepi jalan...coz mmg lapar tahp cipan waktu tuh..aku pun same..tapi aku x lalu nak makan kat situ.. aku tahan je ler. pas depe abis makan , gi pasar payang plak tman adik n kak chik..kak ngah dgn kak cax g jmpe letcurer depe sbb nk serah report...aku makan kat pasr payanglah..x tahan sangat,,,perut dah menyanyikan lagu "Imran Ajmain" dah...aku makan sengsorang...adik n k.Chik beli cenderahati utk kayk..x kesah dah aku time tuh makan sengsorang..lapar punye asal..huhuhuhu..abis sume, petang balik..seharian kuar..pergh!!!memg puas..hihihihi...

Wednesday, May 7, 2008

Ye!ye!..........EXam AbIS DaH WeH!!!!!!

Exam abis dah...lge...sok planning nak men bowling
gi bandar.jalan2 dlu then abru men.....x sabar.... ape taknye,, bape minggu frust utk exam ni...abis exam kne gi kem kayak plak...then balik kayak ade bengkel debat....masing nak balik abis exam ni.. sebelm tuh kne ade pluang utk kuar dgn kawn2..terutama dengn adik beradik kat udm nih...yolah..akan datang, next sem blom tentu lagi le jmpe...tol x??....mudah2an panjng umur....amin....

Saturday, May 3, 2008


Masyaallah.....lame sungguh nak abs perikse nih.. panjng tol gab...penantian satu penyiksaan..urgh!!!!!sabar2....lagi satu paper lagi..Paper Islamic Criminal Law..hihihihi..pas tuh merdeka...hehehehe...merdeka wat semntare je ler...Masing2 x sabar nak abis exam.maklumlah,...nakbalik kampung..Aku plak... huhuhuhu..x jadi balik kampung..ade bengkel debat... pas tuh ade pertndingan debat..ade selection utk pertndingn tuh..hai....nak balik!!!!!..tiket dah beli..seb bek ade orang nak beli...x delah aku rugi... kalo tak ade yng kene byar tiket aku tuh...