Tuesday, October 28, 2008

Ya Allah Ya Tuhan ku.........

Ya Allah….

Ku Ingat kembali sejarah kehidupanku…

Ketikaku merangkak untuk mengenali kehidupan…

Engkau berikan aku pelbagai dugaan dan ujian…..

Satu persatu aku hadapi…..

Sehingga aku merasakan diriku semakin tewas ..

Untuk menghadapinya, bukannya mudah Ya Tuhan…

Kadang kala aku rela jika nyawa yang menjadi korban..

Jika itulah adalah jalan penyelesaian…

Waktu itu…

Aku merintih…

Aku menagis…

Memerlukan kekuatan …

Ku mencari……

Di mana kekuatan itu….

Dengan fikiran dan jiwa yang tidak tenang..

Aku meneruskan perjalanan hidup..
Sehinggakan kadang kala jiwa tidak berdaya untuk hadapinya…

Waktu demi waktu…

Hari Demi hari…..

Lemahnya diri ini….

Bagaikan tidak sanggup aku meneruskannya…

Sehinggalah pada satu ketika,….

Ketika ku tawakkal menyerahkan segalanya padamu…

Dengan keadaan kesihatan yang sering tidak menentu…

Jiwaku penuh tekanan Ya Tuhan…

Hanya bantuan padaMu ku pohon..

Engkau telah temukan padaku Cahaya petunjuk..

Syukur Ya Allah….

Kau berikan ku ketenangan…

Walaupun pada ketika itu dugaan semakin besar melanda……

Alhamdulillah….

Aku tidak lagi gentar hadapinya…

Aku serahkan segalanya….

Kepada Engkau Tuhan yang Maha Esa..

Aku pasrah…

Cuma yang ku harapkan..

Moga ditemui jalan penyelesaian yang terbaik…

Aku yakin Ya Allah..

Walau hingga ke hujung nyawa kau temukan jalan itu…

Aku redha..

Kerana Engkaulah Yang Maha mengetahui segalanya..

Aku serahkan segalanya padaMu…

Setiap doaku pasti diiringi dengan titisan air mata….

Bukanlah titisan kekecewaan Ya Allah…

Tetapi rasa betapa kerdilnya diri ini…

Hamba yang penuh dosa dan hina.…

Menghadap dan meminta-minta dari Mu…

Kau ampunkanlah dosaku…

Begitu juga orang-orang yang aku sayangi…

Sesungguhnya Engkau sahaja yang memahami segala isi hatiku…

Hatiku merintih…

Hatiku menangis…..

Engkaulah Tuhan Maha Agung..

Maha Pengasih Maha Penyayang…

Segala suratan engkau tentukan..

Hikmah yang tersembunyi itu pasti…

Diberikan pada hambaMu yang cekal hati…

Kau berilah kekuatan pada Hamba Mu ini..

Janganlah Engkau Palingkan dari Cahaya setelah Engkau Beri….

Supaya hati sentiasa disirami..

Dengan Nur Cahaya iman dariMu Illahi….

Sunday, October 26, 2008

Lame X Update oi!!

Malasnye aku nak update blog ni... Maklumlah, kat bilik bukannye dapat wyerless.Lagi pun aku sibuk sem ni...Minggu depan plak ade exam..Hui..Macam2 berlaku sem ni...Nantilah.Ade mase aku cerita.. Banyak isu-isu terkini yang patut kongsi...Tapi bukan gosip tau!..Tapi ambil pengajaran supaya kita renungkan semula...Ntahla...Kadang2 kita ni manusia rase dirini bagus, tapi jangan lupe, yang anugerahkannye siape??Kalu x dengan kehendakNye, pasti takkan kita peroleh..Lagi 1 aku nak pesan sebelom aku tutup laptop ni nak sambung study, Cakap kalu x amal x bergune ek...x kirelah dalam ape2 perkare pun..Jomlah study...!Ingat maintain 3 point ke ats...

Saturday, July 19, 2008

Windunye dengan Blog ni...

Alhamdulillah....pejam celik2 dah masuk sem baru dah...sem 3...subject 4 dis sem, not bad...agak susah jge..tapi macam mane pun aku x leh mengalah....aku kne berusaha lagi gigh daripada sebelum ni....Result aku sem lepas..Alhamdulillah sesangat...nak tahu berape???hehehehehe..secreto......alhamdulillah rezeki aku sem ni...aku pun tumpang gembira untuk kawan2 aku len...bagus jgak result depe...Dan yang paling aku happy sangat, alhamdulillah x de sape pun member aku yang kene kick out...mudah-mudahan Allah redhoi perjuangan kami..mudah2an juge berjaye di dunia dan akhirat.... aku kne rancang strategi n plan baru....macam sem lepas aku banyak study sambil santai..n x pressur sangat even though aku sibuk dengan debate competition.. rancanagan aku still in progress... U know wat???Something yang aku takut sangat ape die???.,,,,,,,aku takut bile sambil aku menuntut ilmu ni aku ade wat salah n maksiat....yelah.....tuntut ilmu ni hti nak kene bersih...x le dicampuri maksiat..
nanti X BERKAT!!!!Ibu aku selalu pesan....Aku tekad untuk sem ni aku kene tebalkan muke untuk jumpe letcurer untuk tanye ape2 yang aku x paham..walopun sblm ni aku agak malu, tapi bile pk balik,, wat pe nak malu kalu tuntut ilmu...Kalu x bertanye , t sesat jalan....By d way, sblm aku stop ni, aku nak cite jgak, yang aku baru-baru ni bele beskal ....hihihihi,,,jgn jelous tau...bkan e, senang nak kemane...x delah pinjam moto orang kalu nk ke HEPA tuh.....kay lar....aku nak cari bahan untuk debat Alam Sekitar ni.....da....Assalamualaikum....tunggu 2orang abang aku ni x datang2 pun..janji kul 9,,,,,sekang dah 10.10..memang nak kene TIBAI!!!!!Membangkong lah tuh......x pe...tdolah puas2..kat Sabah nanti x le tido gitu...hehehehehe...tata...

Wednesday, June 18, 2008

Lame aku x cite..Sepanjang cuti sem ni beselah aku kat rumah wat kerje cam bese n cbok layan kerenah anak buah.....Yang paling best time cuti sekolah masing2 ade kat rumah...happy n meriah rumah... Tapi yang x bestnye bile dah time bukak sekolah, masing2 mle kerje...Beselah masing2 cikgu....apelagi...boringlah aku....sangat boring...Time cuti sem ni jgak disamping aku wat kerje rumah as suri rumah....hehehehe..aku gak ade wat kerje sampingan ... kat cni, ibu mintak tolong ajar anak-anak murid ibu dikir barat n nasyid....syok jgak..aku ajar setiap hari isnin hingga Khamis..dr kol 4 til 5 pyg.walaupun aku nak ajar depe time aku moody, bile tengok muke diorang, aku jadi happy...x tahulah kenape... mungkin sebab macam-macam peel depe yang aku tengok...masing2 wat persembahan pun wat dengan semangat...eh!..lupe plak nak cite, actually, ibu aku ni Guru Besar Sekolah Tadika , namenye Tadika Islam Al-Hidayah...y tu die ngajar pagi..Petang plak sebagai guru untuk mendidik kanak-kanak istimewa...name pusat tempat mengajar tuh Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Seri Setia...Memng time cuti aku selalu tengok ibu aku ngajar...seronok tengok diorang...Bile pikir balik, timbul rase keinsafan dalam diri..Memang sunnguh istimewa depe ni...Bile aku lihat, mereke memng seronok dengan dunia sendiri..nak tahu? diorang ni mmg suke bermain dengan emosi....some times bile diorang tengah marah, kite kene pandai main psiko tau untuk dekat dengan diorang ni...some times plak kalu tengah suke, memng happy sangat-sangat.. sampai ade yang sesetengah plak, naik sasau....fuh..!!!!happy giler...aku nak cerite ckit,pengalamn aku bile aku berade dekat dengan depe ni, tibe2 akan timmbul rase keinsafan dalam diri...aku x tahu macam mane nak cerite...banyak bende yang bermain dalam fikiran ...kadan-kadang aku terfikir betape kerdilnye diri...x tahu macam mane aku nak ungkap..Kadang-kadang aku pikir kan..,,,depe ni lebih baik daropada yang normal,, mereka x hipokrit, jujur dalam menjalankan kehidupan...hai..entahlah aku nak cerite cam ne...memng xle diungkap dengan kate2..aku rase sesape yang lihat diorang dengan dekat, korang akan tahu macam mane perasaan tuh..Untuk anak-anak yan Istimewa ingatlah sesunguhnya "Masih Ada Yang Sayang"

Wednesday, May 28, 2008

Friday, May 23, 2008

PISZa

Ni mase malam dinner dgn peserta2 PISZA(dr blakng kiri: farah,adeq,halwa,aini,me,
dr dpan kiri : ahmad, abng syahmi(jurulath kitorang,a.bob n Ong)


Mungkin entry baru aku ni aku lambat post..coz wyerless payah tol nak dapat…2 hari lepas aku baru balik dari pertandingn debat Piala Sultan Zainal Abidin (PISZA) debat untuk u dibahagian pantai timur..kebanyakkan yang dihantar adalah junior dalam debat…peserta UDM yang dianar, aku,adeq (tiqah) , Ahmad n Aini…Cam beselah posisiaku as yang ke-3..Pembidas.Adeq Timbln n Ahmad Perdana Menteri or Ketua pembngkang n Aini as reserve..Fuh!!!!... hari yang sangt menyeksekan n juga hari yang bagi banyk aku pengalamn…I love it and also I hate itI don’t know what I want to tell bot my feeling there…Alhamdulillah, ade 5 pusingan awal kami menang 3…aku yang x berape nak sukenye, untuk debat kali ni usul dibagi adalah on the spot..pergh!!!...30 minit bagi bincang , pastuh nah !...Debatlah…bayangkan 30 minit discuss n plan strategy…But u know what, its not good enough for me , even though menang 3 kali untuk 5 saringan..and kebanyakkannye, bile judges bagi pandangan, kate mereke, sash nak tntukan sape menang..coz masing2 layak menang n masing2 layak kalah…u know wat dats mean?...maknenye kami masih ade banyak lagi kelemahan….x nafikan setiap daripada team aku ade dapat ‘pendebat terbaik’, including me..tapi actually masih lagi banyk kelemahan…pas abis 5 saringan, aku tggu keputusan untuk tahu sape layak ke suku akhir….waktu tu, aku sorangje yang ade kat dalam dewan ‘roll call’ tuh…terpinga-pinga aku carik team aku n supporter x datang lagi..aku tunggu keputusan sendirian …Macam orang bodoh…huhuhuhu…Terkejut beruk aku tahu kputusan tuh,,, Kitorang berjaya ke separuh akhir…Ya Allah…!!!!macm x caye…Ahmad plak datang lambat… yang ade mase tuh, a.din je..ape lagi…memng merah muke a.din sebab marah giler..takut aku tengok..cuak dah….huhhuu..ape pun perjuangan diteruskan….suku Akhir lawan UMT, kemenangan berpihak pada kami.sepruh akhir aku lawan IPSM…saat yang mendebarkan jugak…x sangke…lawan dengan IPSM kami jadi kerajaan,, Usul berbunyi “Jiran Kita Tak Sedar Diuntung”…Pergh…Kami bawak jiran kta tuh kami rujuk pada Singapura…Mase berdebat tuh, bile PM (Ahmad) bkak je konsep, kelam kabut aku tengok IPSM..ape taknye, mugkin die x target kitorang rjuk pd 1 negare je kot…Kejam sangat kekitorang ha???....mmmmm,,………..entah ar..aku tengok depe sibuk tka posisi…kitorang plak kelam kabut jgak…aku ni dahla lampi ckit otaknye nak berpikir… aku gagahkan jgak otak aku ni spaye berfungsi…akhrnya keputusn berpihak pada kami dengan juri 3:2..margin 1.33…memang menang tipis..Masuk akhir, tajuk plak Ketuanan Melayu : Yang Sudah Itu Sudah”..tajuk yang aku paling menyampah…performance aku memang teruk… Hish..Memalukan UDM je…Mintak maaf aku pohonkan pada sume…Mungkin kekalahn tu, gare2 aku coz x jalnkna tnggungjwab denagan baik…Ape lagi..Turun je pentas… menangis aku…Aku pelik…Rase seumur hdup, itulah paling teruk n paling mamalukan….Tapi aku anggap pengalamn.,..tanpe pengalaman , mungkin aku x banyak belajar untuk perbaiki diri…Macam mane pun jauh disudut hati masih lagi ad erase kekecewaan dan sedih…Bukan kecewe kerana kekalahan..tetapi performance aku yang paling baik…Aku kene perbaiki diri aku…banyak aku kne buat untuk lebih maju dlam dunia debat nih..mase lepas abis final tuh, kami kmi minyak komen dari juri yang jgak adalah raja debat n menjadi idola bagi setiap pendebat..Komen die mem kow2!!!Memang menusuk di hati…Lepas ni aku kne kaji diri aku balik…Untuk jadi pembidas yang baik dan mahir, aku belum lagi layak…walaupun sblm ni pernah dapat anugerah pndbat terbaik, itu bkan bermkne aku ni da ckup terbaik…Aku belum puas…Pas ni aku kne nilai diri aku balik…Pada awal gi PISZA, kami x letakkn harapan menang, belajr n timba pengalaman tuh paling penting…Rezeki Allah nak bagi smpai k final , Dia yang tentukan…Mcam mane pun perjuangan debat harus diteruskan..Aku kne banyak study balik…Aku kne byk perbaiki diri…1) Aku kne baljr lbih tenang bile berdebt2) Aku xle bergantung pd text..so, otak aku kne gerak dgn aktif utk berfikir ..Yang pasti kne tenang.3) Setiap kali perform aku kne faham konsep orang dengan jelas..baru tahu nak bidas..beselah..posisi selalu third…tukang bidas aje lah…4) Aku kne pastikan, perkara utama yang aku kne bidas adalah akar pokok.bukan takat dahan or ranting or wat ever….kne akar..5) Aku kne banyk wat latihan untuk putar belit fakta…huhuhuhu..bahaye tak wat gituh ek?????ah! xkesahla…aku kne belajar..yang pnting jagn perkara tuh, lari dari syariat Islam…Nauuzubillah…X nak aku…Ya Allah…lindungilah aku..6) Aku kne rancang n susun strategy baru…Pas ni kne lbih cool…N you know what???aku n my team ade jumpe dengn ‘Raja Debat’, die judge mase pertndingn akhir…kitorng pnggil abang Daud..mint KOMEN.Pergh…kate2 die memng pedas…Die kate, nak jadi pendebat yan baik,kt kne banyk membaca..Debat, bkan setakat pandai bercakap je, tapi kne pandai berfikir..brain must together with the critical thinking..Die kate, ape2 pun bermula, mesti kne banyk membaca..Dalah aku ni jarang membaca..Tapi bile ingat balik, aku kne gak ushe untuk perbaiki diri..tobat lah..dalah kat pentas akhir aku ni cakap ngarut…main hentam je aku..naik je pentas..tibe2 macam orang bodoh..plek gak…macm terawang2…mngkn first time aku masuk pentas akhir wakil universiti..aku kne gak berushe..paling penting banyak membaca.. x rugi aku banyak baca.banyak baca lagi banyak pengetahuan aku dapat…

Saturday, May 10, 2008

Release2!!!


3 hari lepas men bowling, memg best..enjoy sungguh..dah lame x happy cam ari tuh..memg men sungguh2.y paling best , aku menang beb..selaku kak long...dats fair wat!!.. adik beradik lawan adik beradik..kak long. kak ngah, kak cax, kak chik n adeq..mase turn aku men tuh, aku dapt jatuhkan sume pin tapi problm skrin tuh, aku x abiskan pin..x paus hati sungguh...ape agi,,panggil lah abang yang jage kat situ..seb bek die btulkan..happy yang tadinya terencat, sambung balk..heheheh :).. pas men bowling g shopping plak...adik2 aku nak beli barang,,aku beli buah jer...n paling aku x lupe beli baju untuk anak-anak buah aku...rindu kat depe...huhuhuhhu..:(..ari tuh memng letih... dalah lapar...dpe pun lapar gak..dpe ajak makan tepi jalan...coz mmg lapar tahp cipan waktu tuh..aku pun same..tapi aku x lalu nak makan kat situ.. aku tahan je ler. pas depe abis makan , gi pasar payang plak tman adik n kak chik..kak ngah dgn kak cax g jmpe letcurer depe sbb nk serah report...aku makan kat pasr payanglah..x tahan sangat,,,perut dah menyanyikan lagu "Imran Ajmain" dah...aku makan sengsorang...adik n k.Chik beli cenderahati utk kayk..x kesah dah aku time tuh makan sengsorang..lapar punye asal..huhuhuhu..abis sume, petang balik..seharian kuar..pergh!!!memg puas..hihihihi...

Wednesday, May 7, 2008

Ye!ye!..........EXam AbIS DaH WeH!!!!!!

Exam abis dah...lge...sok planning nak men bowling
gi bandar.jalan2 dlu then abru men.....x sabar.... ape taknye,, bape minggu frust utk exam ni...abis exam kne gi kem kayak plak...then balik kayak ade bengkel debat....masing nak balik abis exam ni.. sebelm tuh kne ade pluang utk kuar dgn kawn2..terutama dengn adik beradik kat udm nih...yolah..akan datang, next sem blom tentu lagi le jmpe...tol x??....mudah2an panjng umur....amin....

Saturday, May 3, 2008


Masyaallah.....lame sungguh nak abs perikse nih.. panjng tol gab...penantian satu penyiksaan..urgh!!!!!sabar2....lagi satu paper lagi..Paper Islamic Criminal Law..hihihihi..pas tuh merdeka...hehehehe...merdeka wat semntare je ler...Masing2 x sabar nak abis exam.maklumlah,...nakbalik kampung..Aku plak... huhuhuhu..x jadi balik kampung..ade bengkel debat... pas tuh ade pertndingan debat..ade selection utk pertndingn tuh..hai....nak balik!!!!!..tiket dah beli..seb bek ade orang nak beli...x delah aku rugi... kalo tak ade yng kene byar tiket aku tuh...

Saturday, April 26, 2008

Debat..!Oh!!! Debat..!

Ni Team aku dalam pertandingn debt FUHA


Nilah team debat kmpuln FUHA A dalm PNC arituh


Ape yang lucunye tuh???....




Masing2 tgh blur...Sbb pihak lawan cube kelentong depe



Our beloved senior yang sentiase bg support ...
"ha!y laki blakng tuh sesat...dari mane tah.."



KAk Ngah n Adeq dengn Sifu Din..


Dengan kak dayah tersayang.."senyum kak, bagi comey cikit"....




Team FUHA A (juare) dengan Sifu Bob


CORETAN HATIKU……

Almaklumlah,,sejak berjinak-jinak dgn blog ni, mcm2lah aku nak cite..u know what?dah tengok gmbr bnyk2 kat atas tuh , ari nih aku nak cite pasal debt..first, aku nak cite ms mule2 aku nk melngkah ke dunia debat nih, x bpe minat sangt..just ske tengk org debat..Lame2 aku tengok dpe berdebat, lagi2 kwn2 seangkatn aku y dapt mask pertndingan debat di USM..Aku rase aku kne ad penglmn sendiri untk perform Pergh!!....Sian tengok dpe memg kne tibai cukup2 dgn team laen kat sane.Ape taknye x smpai 2 mnggu mask kelab da kne perfrm…Mase tuh aku jadi penykng je…Tengok je ler…Walaupun keadaan genting n kritikal time tuh, aku mmg tabik ding donglah kat depe..Dpe truskn perjuangn jgak…Hebat2!..

Bak kate Tok Guru km, A.bob “Kalah menang dalam debat bukan perkara biasa, dan bukan kemenangan yg kt harapkan , tapi pengalamn yang amat berharga tuh yang penting..”n A.Din plak kate sllu kt
“Jangan mudah mengalah”.Belum Cube blum tahu”..

2 orang tulah yang byk berjase dalam memberi galakn n keyakinn utk join debat n perform. Kay smbung blik cte..,,pas aku tengk dpe perform kat USM, aku d dpt keyakinn utk join dlm debate untuk merebut piala FUHA n Naib Canselor dalm UDM…

Akhirnye aku dapt join…Team FUHA aku, Adeq,Aku,an Kak Ngah n also Adilah,,
Posisi aku as Menteri Pertahanan.. Tak pernah berubh..ape tahnye dr awal smpai pertndingan akhir asyik kerajaan jer…nak muntah kitorang dibuatnye..
Dapat masuk akhir tau…Lawan ngan senior part 4,,Alhamdulillah, kami berjaye jd JOHAN…Usul=”PENJAJAHAN MEMBAWA KEMAJUAN DALAM SISTEM PERUNDANGAN DI MALAYSIA”Pendebt Terbaik dapt kat Adeq..Mmg tak disangke2..Rezeki tuh!....Pergh!!.... Senior aku hebt,,bkan lawn dgn clang2..tape camne pun dpe ttp yang terbek bg kami.Kmengn tuh n piale tuh bkan mlk team aku jer, tapi untuk sume..

After debat FUHA, aku join plak debat Naib Canselor..Ramai yang participate . Mcm2 cost ade…Fuh!...mmg wkt yang mmntkan mase tuh, ape takye sibu d test , then, nk crik bhn ag sblm pertndingn tuh..tido kurang 5 jam.. km wat preparation maut kat café pas isyak smpai kdg2 dkat kol 3..semangat punye pasl..however, study tak lpe..pndai2lah arrange mase..Bagi aku, semngt kne seiring dalam sume hal..However study is the most important rigth?kay, smbung cite..Dbat NC kami berjaye smpai dalm separh akhr je,,Jadilah…Bukan seng nk smpi tuh, team len hebt2 blake.Sekurg2nye km dpt bnyk penglmn..Walau team aku tak jadi juare, Alhamdulillah, aku dapat anugerah sbg ‘Pendebat Liga Terbaik’..Ya Allah!!...macm x prcaye,,Alhamdulillah sangt.. sume dengn izin Allah..Alhamdulillah name kami dikenali dalam arena debat,,Tapi kat UDM je la…HEI!...its okay whay??... langkh permulaan y bagus kan..??..

Terima kasih aku yang x terhingga dan bersyukur sangt2 kehadrat Illahi..Kalo x degn izin-Nya,temukan km deng sifu kitorang A.Bob n A.Din, aku n yang laen x mungkin akn smpai ke tahap nih..dan aku bnyk belajr dripad mereke..Nak tahu ape y aku ske tengk diorang berdue ble perform???Hehehehehe…Kay, a.bob ble perform aku ske belajr n tengk cre die yang tenang n cool je ble perform n serius tau..tapi comel..kihkihkihkih..n A.din die mmg agresif..suare die lantang..lg pun die kalo pnggl org. 1o km le dgr suare die..Ha!gaye die plak kdg2 plek..but I like it..Tq A.Din n A.Bon..Jase kalian amt aku hargai…Moge Allah membals jase kalian..Kerane dengan izin Allah jg pertmuan aku dgn kalian tertanam rase cinta dengan dunia debat nih…Tak lupe juge kpd family y sllu bg support n sllu kte
“Ha!debat tuh debat gak.Jgn debat bende bukan-bukan .Gnekn penglmn y ade. Lg pun kan ambik law..pndai2lah..Asalkan jgn nk putr belit y x betul...”
Pergaulan jage..Akhlak jage..Setiap kita hamper kepade maksiat, iman ditarik sedikit demi sedikit..Imbangkan segalnye…”
Fuh!...Peringtn yang bermakne untuk aku.. dan x lpe jg pade temen seperjuangn …co-operation yang mmg bgus between us.. I love it..
Kak Ngah,Adeq,Fahmi…Ha! Y ni mane le lpe…kepade si die sllu bg support..walupn kdg2 ggu mase , die ttp dtg bg skongn tiap kali aku perform..n die sllu igtkan aku..n memahami aku..Kate2 die kdg2 pdas gak,,Insaf2…..huhuhuhu..Bguslah d org igtkan aku ni..kadang2 aku ni tambeng (bhs jawe) sikit..hhihihi..n setrsnye wat kawn2 y sntiase bg skongn, Kak Chik,kak Cax, Kak Teh, Midah,Kak Dayah,Mono, Azrul, Fadil ,Alif Nik Khadjah,aDilah,Ron,Azie, n y laen y terlibat..Luv U all.. dan ade jgak mereke2 y mengkritik kami dan juge mmm.. x kurangnye ade yang mengutuk..wat ever..kami terime..aku kire komen yang membine..

Debat, Oh Debat…ssah rase nk hilang perasaan dlm jiwe nih ble da syg dgn debat ni…Smpi kat mane2 pun aku dgn kwn2 aku nak berdebt. Even though bende x berkaitan n mengarot..Hishh!...entahla..Yang paling penting Cinta yang pling utame dalam hati aku, Cinta Allah..Kalu x kerane dengan keizinan-Nya mesti aku x kenal dunia dbt nih…x jmpe 2 org sfu aku, x rapat dengan kawn2 laen, x knal org…mmmm…X nafikan debat mmg agak social..Y penting depend pade orang kne pandai jg diri msg2..Jage pergaulan..Yang pentg kan kt cari Ilmu n pengalamn..Right??...

Wednesday, April 23, 2008

Minggu Debat Naib Canselor


Juara Debat Piala Dekan Fakulti Undang-undang & Hubungan Antarabangsa



Waktu ni kami berjaya masuk ke peringkat akhir dalam pertandingan merebut piala dekan FUHA..Alhamdulillah...rezeki...Dan akhirnye berjaye pun dapat piala tuh.. Fuh!!!!....... marvlous!!!..Tajuk usul masetuh "PENJAJAHAN MEMBAWA KEMAJUAN DALAM SISTEM PERUNDANGAN DI MALAYSIA"..bukan takat sengit tapi tahap senget da!.... ape taknye, lawan dgn senior yang berpengalaman... kitorang memg sollute lah kat depe..Kitorang pun belajar daripada depe jgak..Team aku, iaitu adik beradik aku kat UDM yang aku sayang kak Ngah(Halwa), Adeq(Tiqah) n sahabat aku Fahmi n aku ler..memg bgus co-operation antare kami.. memg satu team yang x le d pisahkan ag..mcm adik beradik kembar yang melekat lah....

Hari tuh penyokong mmg bagi support yang power.. Ape taknye, siap bawk sepanduk agi.. Mono, Azrul,Alif ,Fadil n Kakcik(Asilah), Kak Teh(Ada) Nik Khadijah, Adilah,Ron, n tak lupe juge kepade Si die yg sentiase bg support.. hihihihi,,,TQ 1ooo X.. Love you all...Kenangan yang terindah ...

Monday, April 21, 2008


Tazkirah yang disampaikan selepas solat maghrb semalam, amat menyentuh hati..

Terasa kekerdilan dan betapa jahilnya diri ini..

Disampaikan kepada para jemaah mengenai betapa hebatnya akhlak nabi kita junjungan yang tercinta Muhammad S.A.W. Hampir setiap malam baginda merenung bagaimana keadaan umatnya akhir zaman.Apabila baginda sudah tidak ada siapakah yang akan memberi peringatan kepada umat manusia..

Tidur baginda dan dalam keadaan mengiring d bahagian lambung rusuk kanan, dan meletakkan tangan di bawah kepalanya sebagai alas..Baginda merenung bagaimanakah keadaan umatnya di akhr zaman.bertakung air mata rasulullah menagisi kerana mengenangkan umatnya yang tercinta..

Justeru kerana kecintaan pada umatnya,bginda memohon kepada Allah supaya tidak menurunkan azab atau balasan ketika mana manusia menjalani kehidupan... Baginda tidak mahu dan tidak sangup umatnya mengahadapi balasan sebagaimana yang dihadapi oleh Kaum Nabi Lut dan Kaum Aa'd dahulu kala..

Betapa cinta dan kasihnya rasulullah kepada kita...

Lalu, Allah mengabulkan permintaan Nabi Muhammad.

Tapi apakah balasan kita kepada Nabi Muhammad? adakah kita mengingati dan mengamalkan sunnahnya tanda kecintaan kita kepadanya,,

Sungguh telus suci dan murni cinta Nabi Muhammad kepada kita..

Namun ingatkah kita padanya?Adakah kita sudah benar-benar melaksanakan apa yang apa yang dibawa oleh baginda atas arahan Allah Taala? Marilah kita bersama-sama merenung dan muhasabah diri kita yang dhoif lagi hina ini...

Friday, April 18, 2008



Ya Allah...rindunye dengan sahabt-sahabtku..
Dulu bersama, sekarang msing2 bwak haluan sendiri..
Macam mane pun perjuangan harus diteruskan .
Janji yang pernah diucap dulu perlu ditunaikan.
Tidak kira walau jarak dan tempat yang memisahkan,hati tetap bersatu...